Vriend over mishandelde dominee: ‘Ze is heel bang geweest’

Onduidelijke aanleiding mishandelingsszaak Rhenoy

De zaak rondom de poging tot doodslag van de dominee in het Gelderse Rhenoy heeft afgelopen maanden veel losgemaakt. Eind maart was de eerste pro forma zitting bij de rechtbank. Het slachtoffer stond toen voor het eerst weer oog in oog met de verdachte. Een ingewikkelde zaak, want wat er precies op de 21ste november 2017 is gebeurd is niet duidelijk. De dader is zelf alle herinneringen aan de mishandeling kwijt.

ARNHEM – Richard Vissinga is een goede vriend van dominee Ebi Wassenaar. Hij vertelt in het programma ‘De Week van Gelderland’ dat de dominee graag op Eerste Paasdag voor het eerst weer een dienst gaat bijwonen in haar eigen kerk. Vissinga is zelf ook predikant en kent Wassenaar al zo’n dertig jaar. Hij zat in november na de mishandeling als een van de eersten aan haar ziekenhuisbed.

Dominee Wassenaar zwaar mishandeld

Op 21 november 2017 werd dominee Wassenaar zwaar mishandeld. Wijnand B. uit Tricht wordt verdacht van de mishandeling. Hij sloeg de dominee met een hamer op haar hoofd. Deze week was de zitting bij de rechtbank in Arnhem. Wassenaar en Vissinga waren daar beiden aanwezig, net als de verdachte.

Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plek
Richard Vissinga, goede vriend van dominee Ebi Wassenaar

Op het verkeerde moment op de verkeerde plek

Ebi zit in een rolstoel. Ze heeft de hele zitting deze week bijgewoond. Het was indrukwekkend en confronterend voor haar. Ze zag de man die haar van het leven had willen beroven maar het was ook een kwetsbare man, die er verschrompeld bij zat en niet uit zijn woorden kon komen. Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plek.’

Bekijk het gesprek uit De Week van Gelderland

Pianostemmer weet niks meer

Advocaat Jan Peter van Schaik zegt dat de verdachte niks meer weet van zijn daad. ‘Er is veel bewijs tegen hem maar hij leeft in een nachtmerrie. Hij weet niks meer. Ook over zijn leven is hij veel kwijt.’

Hoe ze geen haat koestert tegen de pianostemmer, dat dwingt respect af
Richard Vissinga, goede vriend van dominee Ebi Wassenaar

‘In het begin was Wassenaar heel bang maar nu is dat wel minder geworden’, zegt Vissinga. Hij bewondert dominee Wassenaar om hoe ze er mee omgaat. Hoe ze geen haat koestert tegen de pianostemmer, dat dwingt respect af. Ze heeft een ijzeren wil en heeft ook steun aan het geloof.’

Met Pasen weer naar de kerk

Wassenaar wil zondag op Eerste Paasdag voor het eerst weer een dienst bijwonen in haar kerk in Rhenoy. Vissinga vindt het bijzonder dat ze juist deze dag heeft gekozen. ‘We vieren dan de opstanding van Jezus uit de dood. We vieren dat uitbundig en vrolijk. Het is symbolisch. Met Pasen vier je het wonder van het leven. Het is veelzeggend dat Ebi dit gekozen heeft. Ze was zelf bijna dood.’

Grondig nader onderzoek

Over de aanleiding van de poging tot doodslag door de verdachte heerst nog veel onduidelijkheid. De rechtbank gaat de komende maanden de zaak dieper inhoudelijk onderzoeken. De tweede pro forma zitting staat op 19 juni gepland.

Ander nieuws

Menu