OM wil rechter spelen, maar is niet magistratelijk.

OM wil rechter spelen, maar is niet magistratelijk.

Met het woord “magistratelijk” verdien ik niet de klare taal-bokaal. Het betekent rechterlijk, onpartijdig en waardig.

Ik vraag aan u of u vindt dat de volgende veel voorkomende situatie daaronder valt.

Minderjarige jongen rijdt te hard op zijn brommer en politie neemt zijn rijbewijs in.

Het mannetje krijgt het bericht van de officier van justitie dat het rijbewijs wordt ingehouden voor in ieder geval 2 maanden en dat deze jongen op een zitting bij de officier van justitie moet komen.

Gelukkig gaat moeder naar een advocaat die zegt dat als zoonlief niets doet, hij 2 maanden lang geen pizza’s kan bezorgen. Dit, terwijl een rechter nooit zou beslissen dat deze snelle pizzabezorger gelijk zijn rijbewijs kwijt zou zijn.

Dus dient de advocaat een klaagschrift in bij de rechtbank om zo snel mogelijk een datum voor een zitting te krijgen om aan de rechter om teruggave van het rijbewijs te vragen.

De rechter vraagt vervolgens de officier van justitie wat zijn standpunt is.

En dan komt het! De aanklager die dus het rijbewijs voor 2 maanden wilde inhouden zegt nu, dat het rijbewijs terug kan, omdat als de rechter over deze zaak oordeelt, het rijbewijs wordt teruggegeven.

Laat het even op u inwerken.

De officier pakt een rijbewijs af, wetende dat een rechter dat in dat geval niet zou doen. Als de snelheidsovertreder wacht op de zitting waar die aanklager rechtertje gaat spelen, is hij de pineut en wordt er een zwaardere maatregel opgelegd en is hij minimaal 2 maanden het rijbewijs kwijt geweest.

Terwijl als deze motormuis naar de rechter stapt, de aanklager wel snel het rijbewijs teruggeeft.

Zoiets noemen ze het piep-systeem. Alleen reageren als er verweer wordt gevoerd Totaal niet magistratelijk en zelfs oneerlijk.

Dit moet echt stoppen! Dus officier van justitie, houdt u zich aan de normen die de rechter hanteert als u zo nodig ook rechtertje wilt spelen.

Zo lang dat nog niet het geval is, worden mensen gedwongen naar een advocaat te stappen.

VAN SCHAIK heet u welkom.

Jan Peter van Schaik
schaik@vanschaikadvocaten.nl

Ander nieuws

Menu